dollytill

Verleden en heden

Curacao en Bonaire

Een reactie plaatsen

Als kind woonde ik van 1949 tot 1953 op Bonaire. Daarna hebben we nog 6 jaar op Curaçao gewoond.

In recente reportages over de huidige ontwikkelingen op Curaçao (en dit geldt ook voor Bonaire)  wordt gesuggereerd dat de Nederlanders nu de baas spelen.

Hoezo “nu”?

In mijn jeugd waren de Nederlanders al de baas over de scholen, het ziekenhuis, de kerk, de politie, een supermarkt en een paar kleine Nederlandse bedrijfjes. Bonaire werd geregeerd door een Nederlandse gezaghebber en alle Nederlanders, ook diegenen die niet door hun functie in een machtspositie verkeerden, keken neer op de eilandbewoners.

Van sociale integratie was nauwelijks sprake.

Wij, als kinderen snapten daar niets van, we hadden in no time het Papiamento onder de knie en speelden gewoon met alle kinderen, ongeacht kleur, tot groot verdriet van sommige Nederlandse ouders.

De neerbuigende houding die toen al heerste naar de eilandbewoners toe is kennelijk niet veranderd. De xenofobische Nederlander met zijn betweterige, neerbuigende en autoritaire houding ziet het nog steeds als zijn missie de eilandbewoners te beschaven, op te voeden en te vertellen hoe ze land en leven moeten inrichten.

De Antillianen hadden en hebben echter altijd hun eigen normen en waarden gehad die toen én nu respect verdienen en voor ons zelfs een voorbeeld zouden moeten zijn.

De reportage van Holland.doc van 20 oktober j.l.  laat een beeld zien van winkelende (supermarkt) en feestende laag opgeleide, omhooggevallen en  ordinaire Nederlanders die tijdens hun feestjes en etentjes neerbuigende opmerkingen maken over de Antillianen, om maar niet te spreken over de platvloerse grapjes.

Onlangs waarschuwde de oud-politicus Jopie Abrahams in een open brief aan minister Donner voor het opkomen van latente gevoelens van “makamba-haat”.  Dit ging over Bonaire, maar hetzelfde geldt voor Curaçao en voor dit laatste eiland zijn deze gevoelens allang niet latent meer.

Ze hebben groot gelijk.

Soms schaam ik me ervoor Nederlander te zijn. Gelukkig wonen er op Curaçao ook nog  “normale” Nederlanders die wel geïntegreerd zijn en hard werken. Deze laten zich dan ook liever niet zien op dit soort feestjes

Advertenties

Auteur: dollyblogt

Mother and grandmother. Two daughters, one living in Florida USA and the other one in Panama. Got fed up with flying around to see daughters and grandson on the other side of the ocean and decided to move from the Netherlands to Panama. Loving the climate, the beautiful nature and the friendly people. Not loving the traffic jams in the city but even Panamanians hate it so I am not alone with this opinion :-))

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s